pondělí 3. března 2014

Psyllium aneb zdraví, pokud to přežijete

Ahoj :) Dnes si dáme nekosmetický článek. Na druhou stranu zdraví a krása k sobě patří, takže věřím, že někoho dnešní téma zaujme a zítra už klasiky kosmetika :)

Nevím, jestli tuhle věc znáte, takže popis v rychlosti. Je to indická vláknina. Má samozřejmě dodávat tělu vlákninu, pokud jí v běžné stravě není dostatek. A to je fakt, že většinou není, protože třeba já do sebe necpu furt jenom zrní a zeleninu. Vláknina je super na správnou funkci střev a lepší trávení.

Psyllium značky Medicol (seženete v DM drogerii za asi 70 Kč - cenu jsem googlila, ale našla jsem jen formu kapslí, takže tohle je jen můj odhad). Podle návodu si máte dvě lžičky ráno a/nebo večer rozpustit ve vodě a pak dalším minimálně jedním hrnkem vody zapít, protože vláknina pomocí vody naboptná.



A jak to dělám já? Samozřejmě jsem si užívání upravila podle svého. Jejich dávkování se mi zdá přehnané a všeho moc škodí. Dávám si tedy občas (fakt minimálně) jednu lžičku. Nabobtnalá vláknina je nechutný sliz a nenaboptnalá nepříjemné hrubé šumelení. Takže vyberte si. Mně asi více vadí sliz. Takže v praxi dám do hrnku trochu vody, do toho hodím tak lžičku hnusu, nadechnu se a kopnu to do sebe. Pak rychle natočím plný hrnek čisté vody a ten vypiju tak do dvou minut.



Nějaké účinky určitě má. Připadá mi, že pak mám plošší břicho a celkově se cítím lehčeji. Hodně se mi na tom líbí, že je to přírodní, ne nějaká chemikálie. A myslím, že jednou za čas porce vlákniny neuškodí nikomu.

Je tu ale jedno velké ALE. Je to fakt neskutečný HNUS. Pro mě je to stejně odporné jako fazole :D Vždycky mám co dělat, abych to zas rychle nevyhodila horem ven. Zkoušela jsem nějak zmírnit utrpení, takže moje poznatky: nedávejte si to ráno do jogurtu ani do tvarohu, zkazí to celou snídani. Docela dobře se to dá pozřít v pomerančovém džusu, ale ten doma skoro nikdy nemám. Naposledy jsem zkusila alternativu s mlékem. No žádná sláva, ale lepší jak voda. Chuť toho blevajzu je nepopsatelná. Ona v podstatě ani žádná chuť není, je to takové neurčité cosi....ale prostě nechutné a nepoživatelné cosi.



Ale jsem frajerka a občas se odvážím a trochu toho pozřu. Samozřejmě zásadně když jsem doma, protože půl hodiny před ani po jídle fakt v běžný den čekat nemůžu (a nevím proč, raději si ten hnus odbudu ráno než večer). Velká nevýhoda je, že jak s tím do sebe dostanete i hodně vody, musíte ji nějak vyloučit. Tím chci naznačit, že to není ideální, pokud pak máte lítat po městě nebo dřepět ve škole. Pro mě je ještě další nevýhoda, že i tak nerada ráno jím a když si dám něco tak objemného, jako psyllium s vodou, nemám pak docela dlouho hlad a to je dost blbé, když chci jíst pravidelně.

Nevím, jestli si někdy koupím další balení. Mohla bych bez toho klidně dál žít, je to spíš tak pro ten pocit, že do sebe dostanu něco zdravého.

Znáte psyllium? Nebo mi poradíte nějakou poživatelnější variantu?

4 komentáře:

  1. Já užívám vlákninu od Dr. Popov. Je to taky chuťově i konzistencí hnusný, ale líbí se mi ty účinky. Měla jsem vlákninu ochucenou - Popov dělá různé příchutě jako pomeranč, meloun atd. Ta byla lepší, ale taky žádná pochoutka :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za tip, asi zkusím tu ochucenou :D

      Vymazat
    2. Kupte si Psyllium capsle a máte po problému s odpornou chutí.

      Vymazat
  2. Dejte si lžičku do bílého jogurtu s trochou strouhaného kokosu, mletých mandlí, skořicí a trochou medu. A je po hnusu a účinky stejné. Kdykoliv během dne.

    OdpovědětVymazat