sobota 16. srpna 2014

Běhání

Hezké sobotní dopoledne všem! Konečně jsem se dokopala ke slíbenému běhacímu článku, když už jsme u těch nekosmetických témat. Ale nebojte, zítra ráno se vracím do Prahy, tak začnu vymýšlet zásobu klasických článků. Musím se přiznat, že už se docela těším, až si napatlám masku na vlasy (ano, opravdu jsem víc jak měsíc neměla na hlavě nic výživnějšího než mizerný ryorácký kondicionér, kterého se už chci zbavit), pokochám se svými kosmetickými zásobami a až půjdu někam ven, hodím na sebe pořádnou fasádu, podpatky a něco jiného, než legíny, triko, mikinu a botasky :D Ale ona mě ta aktivita zas brzo přejde, až mi dojde, že se musím zlidštit i kvůli výletu do Billy :D 

Dnes jsem sice ještě žádnou aktivitu nevyvinula, protože jsem v noci moc nespala a ráno mě čekala zahradní otročina, ale vypadá to na déšť a je šílená zima, tak si dám dneska asi sportovní pauzu. 

K běhání mám vlastně docela komplikovaný vztah a rozhodně nechodím běhat pravidelně. Tady na chalupě moc není kde běhat, protože trasa "nejrychleji ven z vesnice" je do kopce a ještě po silnici a opravdu se necítím moc dobře, když kolem mě projíždějí auta, kterých je tu v létě překvapivě dost. Tímto stylem uběhnu celkově max 3 km (vlastně běžím tak polovinu :D). Rozhodně teda neběžím celou cestu, občas zvolním do chůze. Pak tu jsou dvě polňačky, kde by se běhalo suprově. Jenže samozřejmě to má háček a to ten, že bych musela projít polovinu vesnice, než bych se tam dostala a to mi taky není moc po chuti. Prostě nerada někoho potkávám. V Praze běhání naprosto nesnáším, protože sice bydlím v klidné vilkové části, ale bydlí tam i polovina lidí ze základky. Dva roky zpátky jsem chodila běhat na podzim poctivě, skoro každý večer. Přítmí mi zcela vyhovovalo, protože nikdo neviděl můj upocený rudý ksicht, když už jsem náhodou někoho potkala. Ale pak mi došlo, že je to docela sebevražda běhat večer, když se kolem potulují všelijaké existence. Hrozně ráda bych ale i přes rizika začala běhat i doma, tak uvidím, jestli se k tomu dokopu.

Každopádně abych nebyla jen negativní, běhání je podle mě jeden z nejlepších sportů. Náklady jsou minimální. Nějaké tenisky, tepláky a triko má doma snad každý. Běhat se dá v podstatě kdekoliv, i když určitě je lepší bydlet u nějakého parku. U nás je nejblíž Hvězda, ale jezdit tam tramvají se mi nechce a chodit pěšky v teplákách přes město taky ne, navíc cesta by mi zabrala dost času.

Běhání je jedna z nejrychlejších metod, jak se pořádně zapotit a zničit. Kolo mi rozhodně nedá tak zabrat, jako běhání, i když bych jela třeba do kopce. Snažím se funět aspoň půl hodiny v kuse a pak doma si dám nějaké sedy lehy a další posilovačky.  

A co si beru na sebe? Mojí láskou se stala sportovní podprsenka Nike. Původně jsem ji chtěla jen na kolo, protože na běhání mi nepřišla dostatečně pevná. Nakonec jsem si ji ale zamilovala a používám ji furt. Asi si koupím ještě jednu, klidně i jen tak na doma, kde nosím nerada nějaké krajkové kousky a chodit na "ostro" taky není vždycky vhodné :D


Díky síťovině na spodní straně je kůže v místech, kde se jí látka dotýká, absolutně suchá. Akorát mi fakt vadí, když se potím ehm...jak to napsat...v dekoltu :D


Asi to vypadá, že nosím jen sportovní věci Nike, ale...ona je to asi i pravda :D Jejich boty mi krásně sedí a dlouho vydrží,. Tyhle už jsou letité, takže je mám je na chalupě a nevypadají nejlépe, ale furt jsou funkční a pohodlné. V Praze mám novější model, ale ty mají tenčí podrážku a na běhání mi tolik nevyhovují.


Bunda je z Gigasportu, který dnes již neexistuje. Je "neznačková", stála cca dvě stovky, ale na chalupě stačí, na himalájskou expedici se fakt nechystám. Podle počasí si na podprsenku beru tílko, triko, mikinu, bundu nebo různé kombinace. Někdy si beru jen podprsenku a bundu.


Nejhůř se mi běhání, nebo obecně sport, kombinuje s jídlem. Hladová běhat nemůžu, protože bych sebou sekla u prvního patníku. Hned po jídle sportovat taky nejde, takže musím dlouhodobě plánovat. Většinou se ráno najím a vyrážím tak po hodině a půl. Doma si dám nějakou svačinu, protože je třeba doplnit bílkoviny a cukry. Většinou nějaké ovoce a bílý jogurt.


Pokud vyrážím hodně brzy a oběd bude až za dlouho, přidám si k tomu ještě ovesné vločky.


I když nejradši mám broskve a nektarinky, hruška taky není špatná :D


Snídaně před během, chleba byl ještě jeden, ale snědla jsem ho, než jsem si vzpomněla na foťák :D



Opravdu nevím, co bych vám ještě napsala. Klidně se ptejte v komentářích.

Možná bych ještě zmínila, že hlavní je, aby vás sport bavil. Rozhodně nemá cenu se vyřídit tak, že se další den nehnete. Chce to najít tu správnou míru, aby běhání mělo nějaký efekt, ale ne ošklivé následky. Já zrovna pracuji na úsporném stylu, tedy abych vydržela běhat dlouho pomalým tempem. Zatím mám tendence vyrazit rychle a po pár desítkách metrů stěží popadám dech. Nejtěžší na každém sportu je pro mě dostat se do fáze zahřátí. Ze začátku, když mám ještě nerozehřáté tělo, ale už se zadýchávám, jsem hrozně rychle mrtvá. Ale když už se zapotím a zahřeji, nedělá mi problém vydržet se hýbat poměrně dlouho.

Teď se pokusím běhat i doma, tak jsem zvědavá, jak dlouho to vydržím :D

A to mi připomíná: není tu někdo z Prahy, kdo by chtěl chodit běhat, plavat nebo cokoliv jiného? Kdo by byl ochotný chodit do Hvězdy, má body navíc :D Protože přece jen ve dvou se to lépe táhne :D

Co vy a běhání?


2 komentáře:

  1. Já běhání vždycky nesnášela, protože mi po minutě dojde dech a píchá mě na boku :-D Teď jsem ale přemýšlela, že s tím přece jen zase začnu, jelikož jsem přibrala a běhání mi přijde jako nejefektivnější sport na hubnutí. Sportovní oblečení i prádlo doma mám, jen ještě sehnat nějaké ty botky - ideálně ne za 3 tisíce, protože je to půlka mojí výplaty :-D Zároveň mě v obyčejných teniskách při běhu bolí chodidla a záda. Nemáš nějaký tip na dobré sportovní boty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zcela neoriginálně doporučím Nike :D Co jsem od nich měla už několikery boty, tak ani jedny nestály přes 1500 :) Teda určitě by mohly, ale já si nevybírám ty nejdražší modely :) A k novému začátku gratuluju, budu držet palce, ať vydržíš :) S tím dechem je právě super začít pomalu a až se zahřeješ, tak to už bude ok :)

      Vymazat