úterý 16. června 2015

Aktuální péče o vlasy: jaro 2015

Po nějaké době jsem tu s updatem své péče o vlasy. Je fakt, že zrovna tady rozhodně nejsem věrná jedné značce a máloco si pořídím 2x za sebou, ale vždy v určitém období střídám pár kousků, protože nechci mít v koupelně spoustu lahviček. A taky kdybych toho měla moc, ani bych nevěděla, jak co účinkuje (i když jak to tak pozoruji, je toho docela dost, ale věřte, že to fakt na sebe nepatlám najednou).

Co se postupů týče, zachovávám si určitou rutinu. Střídám něco výživnějšího s lehčími produkty. Aspoň jednou týdně se snažím dávat si na vlasy masku a pokud mám víc času, ráda rozmazlím svoje vlasy i nějakým tím přírodním olejem.

Nejdřív by to asi chtělo napsat, jaký mám aktuálně typ vlasů. U kořínků se pořád dost rychle mastí, to se bohužel nezměnilo. Pro perfektní pocit bych si je musela mýt denně, ale jsem líná a nechci zbytečně trápit konečky, takže to omezuji na obden (jasně, někdy jsem mega líná a chodím třeba na chalupě s mastnější hlavou). Konečky mám v poslední době bohužel sušší a začínají se mi třepit, protože naposledy jsem byla u kadeřnice v polovině října. Nicméně ještě se snažím stříhání oddálit. Vlasy mi taky dost padají, nejspíš vlivem stresu, ale to se snad po zkouškovém změní.

Začnu relativní novinkou u mě v koupelně, a tou je řada na poškozené vlasy Toni and Guy. Koupila jsem ji už před víc než rokem v DM, když byla padesátiprocentní sleva, protože za plnou bych do toho nešla. Nedávno jsem psala recenzi na šampon a masku, kondicionér bude někdy brzo :) Celkově to mohu shrnout tak, že šampon je velice příjemný, ale maska ani kondicionér nejsou nic, co bych musela mít zas, natož za ty peníze.



Jako odlehčující verzi tu mám šampuk Ultimate Shine od Lush (ten bílý půlměsíc, už mi totiž praskl). Nepoužívám ho na čerstvý přeliv, protože údajně rychleji vymývá barvu, ale jinak ho mám moc ráda. Hodně pění, dlouho vydrží a vlasy myje důkladně do vrzava. A protože by byla škoda ho pak zabít nějakou chemií, používám po něm masku Alverde nebo Jungle také od Lush. Maska je zvláštní a ještě furt jsem se s ní úplně nesžila. Je hodně tuhá, takže by bylo lepší dát ji do kelímku. Na vlasy jí stačí málo a vymývání je třeba odhadnout, protože není klasicky slizká. Ale mám po ní dobrý pocit, že na vlasy neplácám "obalové vrstvy", ale snažím se jim dodat něco zevnitř. Jungle se nanáší nekonečně dlouhou dobu, aby byly vlasy dobře obalené, ale odměnou jsou mi lehce rozčesatelné a nezatížené vlasy, navíc božsky ovocně voní.



Momentálně ještě dodělávám šampon od Ryoru, který je fajn, hezky umyje a nevysušuje, plus krásně voní po bylinkách. Ale přijde mi trochu drahý a myslím, že nějaká Balea udělá stejnou službu. Po několika letech mamka koupila zásoby Garnier Fructis, protože jí nějak uniklo, že už ho nějakých pár let nepoužívám. Nabažila jsem se ho dost ještě na základce :D Naštěstí tohle je předposlední balení. Ne že by byl ale vyloženě špatný. Moc hezky ovocně voní, ale mám radši šampony gelové. Tenhle sice umyje, ale nijak zvláštní objem ani oddálení maštění se nekoná. Budu se opakovat, ale Balea udělá stejnou službu za míň peněz. Ovšem jako plus musím vyzdvihnout, že Fructis nevysušuje a vlasy jsou pak příjemné na dotek. Taková levnější verze toho od TG.



Každé ráno si do konečků dávám olej. Mythic Oil je sice drahý, ale mám ho vážně ráda. Stačí mi jedno pumpnutí a konečky jsou hned méně suché a ztratí se i nějaké to mírné roztřepení. Mimochodem myslím, že olej mu vážně umí i předcházet. Jeho další plus je, že nadbytečně nemastí a bleskově se vsákne. A o jeho úžasné ovocně květinově orientální vůni bych mohla básnit hodně dlouho. Naopak klasické bezoplachové spreje nepoužívám vůbec. Mám s nimi jen špatné zkušenosti, jako že zamastí, slepí a zatíží.



Když jsem doma a mám dost času, dávám si olejovou masku. Ale ne až k hlavě, protože jsem líná ji vymývat. Obvykle to dělám tak, že si strčím délky vlasů pod kohoutek, vodu vymačkám a pak do nich nanesu trochu arganového oleje. Pokud ho nanesu méně, hezky se do vlasů vsákne, ale ještě jsem neměla odvahu ho dát na umyté konečky. Každopádně i před mytím je to moc fajn maska. Vlasy pak nebalím do ničeho, jen je sepnu skřipcem, abych neměla mokrá záda. Pokud si vzpomenete na video od Péti Lovelyhair, kde vlasový expert říká, že oleje jsou na nic, asi vám to moc optimismu nepřidá, ale já věřím, že to pomáhá. Před dvěma lety mi kokosový zachránil konečky a argan mi přijde ještě o trochu lepší.



Suchý šampon skoro nepoužívám. Mám totiž načatou Baleu, se kterou nejsem vůbec spokojená. Málo odmastí a nejde mi dobře vyčesat. Ale věřím, že nějaký kvalitní suchý šampon se doma vyplatí, protože nikdy nevíte, kdy bude nějaká neplánovaná akce zrovna v den, kdy už je čas si umýt vlasy...



Co se ostatní péče týče, nic se nezměnilo. Vlasy si fénuji opravdu jen výjimečně, protože po vyfénování jsou absolutně rovné a vypadají dost divně. Po umytí vlasy jen vymačkám do ručníku a pak používám staré dobré látkové pleny, které dokonale sají. Mám vždycky nachystané dvě. Do jedné vlasy zabalím, když provedu základní vymačkání do ručníku. Pak si například namažu tělo tělovým mlékem a následně vlasy zabalím do jiné pleny. Vysají vážně hrozně moc vody, takže vlasy uschnou rychleji.

Jediné tepelné trápení, které mé vlasy musí občas vytrpět, je kulma na vlasy. Ale to je maximálně jednou za dva měsíce. Tak jako tak mi vlny nedrží. Buď mám blbý lak, nebo vlasy (nebo obojí :D).

Češu se už víc než dva roky zásadně Tangle Teezerem. Nic jiného ani nepoužívám. Vlasy rozčeše šetrně, bez tahání a trhání. Kartáč je celkem odolný, furt mi padá na dlaždice, nosím ho tak 2x týdně i v kabelce a kromě mírného ohnutí krajních štětin se mu nic nestalo. Chtěla jsem si koupit i kompaktní verzi, ale dostkrát jsem četla, že na dlouhé vlasy moc dobrý není, tak koupi stále zvažuji.

V účesech jsem věrná rozpuštěným vlasům. Jen se snažím dávat si pozor, aby se vlasy neotíraly o opěradlo židle a podobně, protože by se zbytečně ničily. Na doma si občas dělám drdol s tímto skřipcem, který mám už asi milion let. Na sport potom volím klasický culík. Nejvíc používám dva druhy gumiček. Tyto obyčejné hnědé, u kterých se ale bojím, že jsou moc tenké a vlasy ničí, a pak svoje oblíbené "telefonní" šňůry. Hezky drží a vlasy tolik neničí, bohužel nemám ty originální a docela rychle se vytahují. Drdol s vycpávkou si dělám v případech nejvyšší nouze, když mám mastnější vlasy a nestíhám je umýt. Moc se mi na sobě drdoly nelíbí, ale tenhle ujde, pokud ho neutáhnu moc pevně.



Vlasy si nebarvím permanentní barvou, ale občas na ně dám přeliv. Jsem věrná jedné značce, i když musím přiznat, že jinou jsem zatím ani nezkoušela. Původně jsem přelivem schovávala melíry, ale ty už jsou teď schované dostatečně. Ale občas mám chuť si trochu pohrát s odlesky a sytostí barvy. Bohužel přelivy se mi spíš vrství než vymývají, takže v délkách mám vlasy tmavší. Teď v létě si žádný přeliv dávat nebudu, aspoň si vlasy odpočinou. Odstín na fotce si nechám v zásobách a použiji ho až na podzim :)


Už pár měsíců testuji tyto vitamíny z DM. Zatím jsem nezaznamenala žádné zlepšení, ale dám jim ještě šanci :)


A na závěr fotka mých vlasů. Na fotce vypadají divně, ale ve skutečnosti jsem s nimi celkem spokojená. I když samozřejmě mohly by být silnější, lesklejší, objemnější, méně se cuchat, růst rychleji...znáte to :D


Co aktuálně používáte na vlasy vy? :)

8 komentářů:

  1. Teda, to je pořádně obsáhlý článek :) Ty pleny na sušení vlasů jsou super tip, to by mě nikdy nenapadlo. Máme je doma a k ničemu je nevyužíváme, tak to asi zkusím. Tangle Teezer u nás už používá celá rodina, včetně chlapů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tak kreativní zas nejsem, vymyslela to mamka :) Určitě by byl super i nějaký hodně sepraný ručník, ale ty klasické relativně nové fakt nesají. U nás TT používám jen já, mamka má kratší a zcela rovné vlasy, takže se učeše čímkoliv. A jedovatě musím poznamenat, že taťka hřeben na důkladné rozčesání už vážně nepotřebuje :D

      Vymazat
  2. Po tej Alverde maske mám pocit takých fakt veľmi ľahkých vlasov, ale inak som z nej zázračné účinky nespozorovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, pocit je lepší jak samotné účinky. Možná zkusím od Alverde nějakou jinou :) A taky musím překonat lenost a dávat si ji pravidelně :D

      Vymazat
  3. Já se ostříhala a tím jsem vyřešila všechno. :D najednou je ta práce daleko jednodušší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, mám nejdelší vlasy z rodiny včetně sestřenek a občas jim závidím, jak to mají snadné :D Ale svoje vlasy miluju, tak se nůžkám vyhýbám :D

      Vymazat
  4. Některé produkty znám, ale mám doma jen ty vitamíny na vlasy a jinak používám jiné produkty i když tu vlasovou kosmetiku taky pořád měním a ještě nikdy jsem si nekoupila 2x ten stejný šampon nebo kondicionér :). TT je super hřeben
    Týjo, mýt si vlasy obden, to by se mi fakt nechtělo :D

    OdpovědětVymazat