neděle 5. října 2014

Na vlastní kůži: ALOE VERA

Ahoj holky :) Na dnešek jsem nic v plánu neměla, ale projížděla jsem rozepsané články a našla jsem tento, který jsem měla z poloviny hotový už někdy začátkem srpna. Fotky bohužel nemám, protože aloe už dávno odpočívá na kompostu (ne že bych ji chtěla vyhodit, ale měla jsem ji na chatě, pak jsem ji tam zapomněla a pak už to jaksi nebylo ono). Moc se mi ani nechtělo článek zveřejňovat, ale řekla jsem si, že mazat ho by byla škoda, tak tady je :)

Sousedka mi přinesla někdy v červenci trs, nebo jak to nazvat, aloe. Říkala, že tím potírá komáří štípance i spáleniny od sluníčka. No super, to bych to měla v ledničce rok. Tak mě samozřejmě nenapadlo nic jiného, než zkusit, co to udělá s pletí :D A tím jsem se dostala k tomu, že jsem moc nevyzkoušela tyhle netradiční metody. Běžně vlezu do drogerie, tam si koupím krém a je to. Ale existují i alternativy, na které nejsou žádné reklamy atd.

Tímto budu ráda, pokud se podělíte o své "netradiční" tipy. 

Když jsem přemýšlela, co mám s "tou věcí" provést, trochu jsem googlila. Dozvěděla jsem se, že není aloe jako aloe a některé jsou dokonce jen okrasné. Léčivých je jich více, ale nejlepší je aloe vera, tedy "ta pravá", kterou seženete ve formě džusů, kapek, mastiček.... V poslední době je moderní cpát nějaké výtažky všude. Ale jak jsem se dozvěděla od kamarádky, která je na tohle odbornice, ve všech možných aloe produktech je už jen minimum těch léčivých složek. Takže je sice super popíjet nějakou šťávu, ale nemůžete čekat, že procesem lisování, protikazící úpravou atd prošly v pohodě všechny důležité vitamíny a jiné látky.

Já tedy samozřejmě nic nelisovala ani jsem neolizovala listy :D Prostě jsem ukrojila kus listu, rozkrájela ho ještě podélně na pár tenoučkých plátků a tím potírala obličej. Uvnitř listu je taková šťáva, ale i něco jako želé. Šťáva je super, ale želé je na obličej dost nepraktické. Nicméně jsem prostě obličej potřela a případné kousky želé sundala a bylo to. Bohužel aloe vytvořila takovou nepříjemnou vrstvu, která na obličeji byla cítit. Asi jako slupovací maska, akorát tohle drželo jak přibité. Naštěstí pokud jsem se nesoustředila, pnutí jsem nezaznamenala. Horší byla mírně lesklá vrstva na obličeji. A bohužel pak ráno při smývání se vrstva opět proměnila v kluzkou slizkou obludnost.

A jak mi aloe pomohla? Na spáleniny od sluníčka je super. Hlavně pokud rostlinu máte v lednici, tak je ještě vychlazená a už jenom to dává super pocit. Pokožka byla hezky zklidněná. Samozřejmě pokud máte rostlinu normálně v květináči, můžete si kousek ukrojit a dát na chvilku do ledničky.

Na pupínky mi ale přišla dost na prd nic. Hlavní problém u mě nastal už u aplikace. Totiž nevěděla jsem, kdy aloe nanést, jestli na ní mohu dát krém atd. Nakonec jsem ji zkoušela samotnou. Pleť jsem nejdřív musela klasicky vyčistit, protože aloe sama o sobě čistící schopnost nemá. Následně jsem čistou pleť pomazala šťávou. Nic nahoru už jsem nedávala, protože se mi zdálo divné patlat něco na tu lesklou vrstvu. Bohužel aloe sama o sobě ani nevyživí, takže jsem nějaký krém nebo olej postrádala.

Za mě je to tedy dobrá věc, ale fakt jenom na nějaké to zklidnění pleti. Čištění ani výživa se nekonaly. A že by rychleji hojila pupínky? Spíš jsem si na obličej sahala míň, takže jsem si to sama nezhoršovala.

Opravdu bych ráda napsala nějaký inteligentní závěr ve smyslu to musíte mít nebo na to v žádném případě ani nekoukejte. Ale bohužel nemohu. Co se akné týče, nespasila mě. Ale na ty spáleniny od sluníčka nebo komáří štípance je to věc dobrá. Otázka je, jestli se vyplatí aloe kvůli tomu pěstovat. Protože i její okrasnost jde do háje, když z ní budete ukrajovat listy. Já rozhodně zůstanu u tradičních metod péče o pleť :)

Máte zkušenosti s nějakými alternativními triky pro krásu?

4 komentáře:

  1. Ja som kedysi mala tiež niečo z Aloe Vera, myslím že sa to pilo :D a chutilo to celkom dobre, ale moc účinné to nebolo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jednou vlezla do obchodu se zdravou výživou a prodavačka mi tvrdila, jak tu šťávu pije denně a dokonce mi ukazovala i kelímek a kolik si toho dává :D Myslela jsem si samozřejmě svý, ale docela mě lákalo šťávu ochutnat jen tak, abych věděla, jestli je to dobrý :D Ale pak mi řekla cenu a chuť mě přešla :D

      Vymazat
  2. Já jsem ho používala jako mala na různé odřeniny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Já jako malá netušila, že aloe existuje. Zdá se mi to jako hit poslední doby :)

      Vymazat