sobota 14. července 2018

2. a 3. měsíc bez HA

Hezký víkend :) Doufám, že si užíváte slunečného počasí a volna. Já se přiznám, že s diplomkou jsem stále nezačala :D Denně ji otevřu, podělá se mi číslování u těch kapitol, co jsem se rozhodla použít z bakalářky, chvíli se v tom pitvam, dojde mi trpělivost a vše odložím na další den :D Ale přes víkend už vážně musím pohnout, začíná mi tak trochu hořet za zadkem :D

Dneska bych vám chtěla shrnout 2. a 3. měsíc od vysazení hormonální antikoncepce. Sice jsem si říkala, že dám vědět, až nastane nějaký velký zvrat, ale koho tohle téma zajímá, určitě ocení čerstvé informace. Sice jsem si psala nějaké poznámky průběžně, ale nemám ráda články vycházející se zpožděním, sama mám pak tendence zpětně v nich něco upravovat a realističnost klesá.

2. měsíc od vysazení jsem na pleti zaznamenala malé vodnaté pupínky, spíše takovou krupičku. Někoho, kdo měl celý život pleť dokonalou, by to asi mohlo zdeptat, ale já už zažila horší věci a stále se obávala nejhoršího, tak tohle zas taková hrůza nebyla. Vidět to ale bylo, pleť zkrátka nebyla hladká. Na zádech se mi akné objevilo taktéž. Opět spíše drobnější nedokonalosti, ale za to hodně. Sem tam i nějaký větší pupínek, který se dal manuálně zneškodnit, u těch drobných mi to nepřišlo efektivní a lepší bylo prostě čekat než zmizí. Stejně jako první měsíc, i druhý mě trápily pupínky v dekoltu, ale celkem malé. Vyrovnávalo to ale jejich větší množství. V tom dekoltu mě akné vždycky štvalo nejvíc, protože jak už jsem psala tuším v minulém díle, zbývá mi po něm nejvíce pigmentových skvrn a také oblékání čehokoliv i s nepatrným výstřihem je prostě tabu. Menstruaci jsem dostala o den dříve než s prášky. Bez varování v podobě bolestí nebo jakýchkoliv fyzických projevů. Trvala stejně dlouhou dobu, ale byla silnější stejně jako ta první po vysazení. Celkově byl tenhle měsíc v pohodě. Nezaznamenala jsem ani psychické výkyvy. Jen příchod menstruace bez příznaků mě moc nepotěšil.


3. měsíc byl dost hrozný. Co se týče pleti, bylo to jak na houpačce. Krupička přetrvávala, ale chvílemi jsem viděla i zlepšení. Nesmělo chybět ani pár větších pupínků a to jak na obličeji, tak na zádech a v dekoltu. Nově jsem zaznamenala akné na ramenou a trochu se posunulo i směrem dolů od hrudníku. Jen pár malých pupínků, nepředstavujte si boláky až k pupíku. Vždy jsem trpěla na akné v oblasti čelisti, a i zde se vyskytly ty větší pupínky. Bohužel se rozšířili jejich drobnější příbuzní i na kousek krku, naštěstí ale ne moc daleko od čelisti a spíš z boku, takže to tak moc vidět není. Celkově na pleti bylo vidět, že hormony už jsou trochu víc rozhozené, když se střídaly lepší a horší stavy. Paradoxně právě před očekávanou menstruací těch pupínků tolik nebylo. Měla jsem bolesti v podbřišku docela často, hlavně v druhé polovině měsíce. Očekávala jsem menstruaci každou chvíli, ale nic se nestalo. V den jejího příchodu jsem neměla bolesti žádné, přišly až po prvním dni. Nakonec jsem ji dostala o tři dny dřív než s prášky. Tedy délka cyklu klesá. V prvním měsíci po vysazení dorazila na den přesně, ve druhém o den dříve a teď o dva dny dřív.

Celkově se mi nelíbí, že nepoznám, kdy se to blíží. Křeče celou druhou půlku měsíce mi moc nenapoví. Časem možná jo, ale teď, když je to každý měsíc jiné, je to k ničemu. Sama jsem si po vysazení dělala srandu, že budu furt chodit s vložkou a ono k tomu nakonec možná fakt dojde. Jistě, zatím je ten cyklus relativně pravidelný, ale spoléhat na to nemůžu. Popravdě si nedokážu moc představit, že bych jela někam na dovolenou. Jsem ráda, když jsem v klidu doma. Navíc ani to akné na různých místech nepomáhá. Jsem na tom líp jak na střední ve smyslu neřeším tolik, co si kdo myslí. Ale nebylo by mi příjemné se svlíkat někde do plavek.

Psychicky nevnímám žádné mega změny. Možná jsem míň náladová. Ale že bych byla furt veselá a cítila se jako nový člověk, to fakt ne. Maximálně jsem o kapku míň výbušná a nemám chuť v určitém období brečet, když se na mě někdo jenom nepěkně podívá. Upřímně jsem ale čekala nějakou větší změnu.

Taky před pár dny mi došlo, že mi vlivem hormonů padají vlasy. Nejdřív jsem to dávala za vinu zkouškovému. Vždy po odeznění stresu ale padání ustalo, teď vesele pokračuje dál. Kamarádka, která vysadila na podzim, mě moc nepotěšila s tím, že jí vlasy stále hodně padají i teď. Doufám ale, že přece jen trochu je v tom i ten stres a aspoň maličko to ještě ustane.

Abych ale vypíchla něco pozitivního... Dřív jsem hodně trpěla na nejrůznější mykózy. Doktorka mi vždycky tvrdila, že je to imunitou, stresem a podobně. Věřila jsem jí, protože je fakt, že třeba ve zkouškovém se to zhoršovalo. Měla jsem nějaký problém vlastně skoro každý měsíc, někdy jsem jednu mykózu doléčila a hned se objevila další. Ale od té doby, co HA neberu, jsem neměla jediný problém tohohle rázu. A to bylo stresu ve zkouškovém až až. Takže jo, dávám zpětně vinu práškům, ať si každý říká co chce.

Celkově cítím, že se tělo od hormonů ještě čistí a stále nefunguje úplně samo. Bojím se, co ještě přijde, protože jsem slyšela hodně zkušeností od kamarádek, že prvních pár měsíců je klid a pak to vypukne. Ať už s pletí nebo že jim zmizela zcela menstruace.

Mimochodem nedávné video Veru Biasiol mi připomnělo slova mojí doktorky. Ta mi taky vždycky dávala kázání, že pro tělo je případný potrat ještě horší jak HA, případně zničený život v podobě dítěte v nevhodnou dobu. Jako na jednu stranu jo, metoda proti početí je to spolehlivá. Sama jsem nedávno zažila prasklý prezervativ a přiznám se, že jsem měla dost nahnáno, ačkoliv nedošlo k tomu stádiu, kdy bych musela letět do lékárny pro pilulku po. Detaily vynechám, ale zkrátka tím jsem dost ztratila důvěru v tuhle metodu. Když se nad tím tak zamyslím, jsem docela ráda, že jsem prášky brala. Svůj účel v tomhle splnily a v době, kdy bych dítě vážně nechtěla a ani nemohla mít, jsem byla v klidu. Ne že bych teď po dítěti toužila, ale víte, jak to myslím. Zkrátka už by to nebyl takový průser jako dřív. Kdyby se měly ještě objevit nějaké vážnější následky braní prášků, asi bych názor změnila, ale zatím mám tento názor.

Uf, koukám, že to zas bylo nějaké dlouhé, ale nemohla jsem si pomoct. Vím, že tenhle článek je hodně osobní a detailní, ale kdo taky vysadil nebo nad tím uvažuje, případně zvažuje, že si HA nechá předepsat, tu snad může najít nějaké užitečné informace.

Užívejte víkendu, já jdu už snad dělat konečně něco užitečného s diplomkou :D

P.S. Úplně jsem zapomněla napsat, že jsem se, hlavně ke konci třetího měsíce, cítila nafouklá jako balon a občas mě bolel žaludek. A to jsem myslela, že po vysazení nějak splasknu :D Dietní změnu jsem neudělala, tak jsem hodila vinu na hormony.


10 komentářů:

  1. Zajimavý článek. Já jsem zatím nějakou antikoncepci řešit nemusela, a myslím, že ještě nějakou chvíli muset nebudu, každopádně nevím, jestli ji brát nebo nebrát. Nedivím se, že nejsi nadšená z menstruace bez varování, to rozhodně není nic příjemného.

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář :) Je to opravdu těžké rozhodnutí. Respektive může být pro lidi, co nad tím uvažujou. Já jsem tenkrát moc nepřemýšlela. O rizicích mě nikdo nepoučil a tolik se o tomto tématu nemluvilo. Co si budem povídat, je to pohodlné a spolehlivé. A vědět přesně, kdy přijde menstruace a moci to případně i posunout, je příjemný luxus. Je ale na zvážení, jak moc se bojíš případných rizik a určitě se před tím nech komplet vyšetřit, mně tenkrát nebrali ani krev :(

      Vymazat
  2. Já si myslím, že ty podstatné změny teprve přijdou, ať už fyzické nebo psychické. Antikoncepci jsi taky nebrala jen 3 měsíce, aby se za další 3 měsíce udály nějaké podstatné změny :-) Jinak se mi tahle série líbí, působí to jako takový deníček :-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám a doufám, že ty změny nebudou úplně k horšímu :D Hlavně ty fyzické :D Děkuju :*

      Vymazat
  3. Uvidíš, že se to zlepší. Já měla po vysazení taky hroznou pleť, ale potom se zlepšila a je nádherná. :) jen nevím jakou antikoncepci teď zvolit místo ní. jedna opilá noc a prasklý kondom nám zajistil naší 18ti denní princeznu :D ♥

    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono asi záleží i na startovní pozici. Kamarádka říkala to samé, ale ona měla pleť skvělou, než to začala brát, já právě naopak. Gratuluju k princezně :) I když teda byla neplánovaná :D Já kondomům nevěřila nikdy, ale po své a teď i tvé zkušenosti ještě míň :D

      Vymazat
  4. Časově jsme na tom stejně a jak to vnímám já, můžeš pak určitě slyšet ve videu, které bych ráda tento týden natočila. Tento typ článku je fakt super Jani :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jani, máš můj obdiv, že ses vůbec dala na takovou cestu a vysadila jsi HA. Já jsem totiž posera a fakt bych se bála vedlejších účinků. Z toho důvodu vlastně HA neberu. V sexu to má velkou nevýhodu, ale jinak jsem za sebe ráda, že do sebe nemusím tlačit hormony, když to vůbec nepotřebuji. Pro mě byla vždy HA velký strašák, protože kamarádky v mém okolí po zobání hormonů vždy přibraly, což je pro mě úplná noční můra a už jen z toho důvodu jsem HA nikdy nechtěla brát. Teď si říkám, že bych to mohla zkusit za dva nebo tři roky, ale stejně je to moje namlouvání a takové chlácholení. Je něco špatně na tom, že HA nebudu brát? Připadám si totiž jako mimoň, když všechny holky kolem mě s ní mají zkušenost :D
    Je super, že jsi se pustila do takové série článků. Přeji ti, aby se případné vedlejší účinky nedostavily, a ty jsi byla v pohodě a šťastná ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář :* Jak jsem psala kdysi, já nad vedlejšími účinky ani tolik neuvažovala a mezi kamarádkami jsem byla asi první, kdo to začal brát. Přibírání jsem u sebe ani u kamarádek nezaznamenala. Na Tvým místě bych HA brát nezačínala. Když jsi do teď neměla důvod a jsi zvyklá na jinou formu ochrany, zůstala bych u toho. Nevím, jak je to u mladších, ale kolem sebe vidím, že naopak většina holek kolem 25 nebere nebo vysazuje. A to ne z důvodu plánování těhotenství. A neznám jedinou, která by po vysazení nezaznamenala problémy, ať už s pletí nebo s nepravidelností případně s úplnou absencí menstruace. A jednou určitě oceníš, že tě nebudou čekat rozhozené hormony a vidina několika let dávání se do kupy. Takže ne, jen tak na zkoušku kvůli té zkušenosti bych do toho nešla :)

      Vymazat