neděle 17. května 2015

Festival Fishkus

Hezké nedělní dopoledne :) Včera jsem se sestřenkou navštívila Fishkus, neboli rybí festival na Smíchovské náplavce. Nikdy jsem na podobné akci nebyla, takže jsem nevěděla, co od akce očekávat. Nicméně obě jsme se sestřenkou byly nadšené a rozhodně jdem i na příští ročník a plánujeme navštívit i jiné akce jídelního typu, se kterými se v poslední době roztrhl pytel.

Začátek byl v 10 hodin a my dorazily na místo chvilku před jedenáctou. Lidí bylo přiměřeně. Ani prázdno, ani fronty. Nějaká místa k sezení byla, ale nebylo jich příliš, takže pak jsme to vyřešily tak, že jedna držela místo a druhá kupovala jídlo. Ale to předbíhám :)

Cílem festivalu bylo umožnit běžným smrtelníkům ochutnat něco, co si jen tak nekoupíte. Protože já nevím jak vy, ale já bych si v drahé restauraci nedala jídlo, které jsem v životě nejedla, jen abych vyzkoušela, jestli dokážu pozřít slávky a podobně. O jednotlivých pokrmech, které jsem ochutnala, de dozvíte něco níže, protože jsme se se sestřenkou vyzbrojily i zápisníkem :D

Vstup na akci byl 30 Kč, ale v ceně byl ještě časopis a koření na ryby, takže vlezný bylo v podstatě zadara. Hned po příchodu jsme strategicky obešly všechny stánky a naplánovaly, co chceme ochutnat. V dalším kole jsme z vybraných pokrmů našly nejlevnější alternativu a na třetí pokus už jsme jídlo kupovaly. Nutno podotknout, že prostor byl tak akorát velký, aby nebylo otravné obíhat všechno několikrát. A teď už k jednotlivým mňamkám.

Jako první jsme si daly ceviche za 49 Kč ze stánku restaurace Jemný Bistro. Jednalo se o národní peruánský pokrm. Byl to jakýsi studený zeleninový salát s avokádem, okurkou, červenou cibulí a mořským okounem, který nám ale připomínal vzhledem spíš krabí nebo krevetové maso. Já nejsem zvyklá na chuť koriandru v kombinaci s limetkou, takže mi to přišlo prostě jako slano kyselý salát s rybou. Ale tím nechci říct, že mi nechutnal, byla to příjemně osvěžující věc. Já hodnotila šesti body, sestřenka 7,5 z 10.


Po lehkém předkrmu jsme najely na vlnu polévek a hned jsme narazily na největší skvost z celého výletu, francouzskou polévku Boullabaisse za 50 Kč ze stánku restaurace Centimetr. Polévka obsahovala slávky, kousky ryby a zeleninu (rajčata, mrkev, petržel plus věci, které jsme nedokázaly identifikovat). K polévce byl i malý kousek jakéhosi pečiva, které bylo zvláštně hutné, takže jsme usoudily, že je tam možná trocha brambor. Polévka neměla chybu a klidně bych jí dokázala sníst celý kotel :) Obě jsme se sestřenkou hodnotily desítkou :)


Abychom nesjely z polévkové vlny, zašly jsme na miso za 49 Kč do Polévkové smrště. Sestřenka už miso jedla, pro mě to byla první zkušenost. Pro mě to byl vývar z čehosi s plavající mořskou řasou, malými oranžovými houbami a jarní cibulkou. Ne špatná věc, ale oproti ostatním pokrmům věc nevýrazná a vzhledem k absenci ryby těžko hodnotitelná v konkurenci. Ale i tak si polévka od každé z nás vysloužila 5 bodů. Je to asi to jediné, co bych už nutně nemusela mít podruhé.


Po polévkovém úseku jsem se vypravila vyzbrojená 70 Kč pro dánské jumbo slávky na bílém víně do Centimetru. Kromě slávek jsme v pokrmu identifikovaly ještě česnek, rajčata, cibuli, petržel a samozřejmě chuť opravdu kvalitního bílého vína. Slávky jsem už kdysi jedla na dovolené v Bulharsku, tak pro mě jejich chuť nebyla nijak překvapivá, ovšem v této úpravě byly světové :) Hodnoceno 2x devíti body :) Bylo jich samozřejmě mnohem víc, ale prostě jsme je sežraly dřív, než jsme si vzpomněly na focení :D


Devět bodů si vysloužily i grilované krevety za stovku z restaurace El Centro. Bylo trochu otravné je loupat, ale aspoň jsem se vrátila do starých časů, kdy jsem byla před deseti lety na dovolené ve Španělsku a tam jsem je jedla ve velkém. Tady samozřejmě neměly tu příchuť, jako by byly čerstvě ulovené z moře, ale i tak byly výborně ochucené :) Opět jsme jich půlku snědly, než došlo na focení :D


Na závěr šla sestřenka pro cokoliv s chobotnicemi, ale donesla toto: Moqueca za 89 Kč z Food on the move. Jedná se o národní brazilské jídlo z rýže, tresky, mini krevet, kokosového mléka, papriky, rajčat, palmového oleje, koriandru a chili papriček (ty jsem tedy vyndala, protože moc pálivé jídlo nemusím). I když už jsme byly poměrně přecpané, jídlo jsme hodnotily na 9,5 bodu. Kombinace pikantnosti zjemněná kokosovým mlékem byla boží, ale na francouzskou polévku přece jen o malinký chloupek  nedosáhla.


To už je z jídla vše, i když bych ochutnala ještě spoustu věcí. Chystaly jsme se na ústřice, ale přešla nás odvaha :D U vstupu jsme dostaly náramky, takže bylo možné prostory festivalu opustit a vrátit se kdykoliv během dne, ale to už se nám stejně nechtělo. Jak vidíte, vyšlo i ideální počasí.



Pokud vás baví ochutnávat různé speciality, určitě na podobnou akci vyrazte, vyplatí se to :) Ale doporučuji spíš si dávat jednotlivá jídla s někým napůl, abyste nepraskli po dvou chodech. Se sestřenkou plánujeme obrážet podobné akce častěji, i když je fakt, že něco kreativnějšího, jak mořské speciality asi jen tak nenajdeme. Pořadatel nezapomněl ani na stánky s alko i nealko nápoji a pro doprovody nefandící rybě sehnal i Ugovu šťávu, nějaké to sladké pečivo a palačinky, nebo třeba jahodovou polévku (na tu jsem měla fakt chuť, akorát by se do mě nevešla). Mimochodem blíží se nějaký cheesecakový a zmrzlinový festival, sledujte Facebook, kde je zkrátka všechno.

Málem bych zapomněla zmínit, že na Fishkusu byly i klasické mořské i české sladkovodní ryby, ale my šly po něčem originálnějším.

Byly jste na někdy na něčem podobném? :)

8 komentářů:

  1. Na žádném takovém food festivalu jsem ještě nebyla, ale myslím, že je to parádní si takhle ochutnat různé speciality, protože jak píšeš o té restauraci, tak to máme stejně. Týjo cheesecakový festival, to by bylo něco pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli toužíš po cheesecaku, tak ten se koná už v sobotu na Výstavišti :D Já bych docela i šla, ale nevím, jestli kvůli tomu chci zůstat o víkendu v Praze. Krom toho jenom za vstup chtějí 300 :(

      Vymazat
  2. Žádnou podobnou akci jsem ještě nenavštívila, ale dost mě to láká, protože jídlo obecně miluji a ráda ochutnávám pro mě neznámé pokrmy. Ryby ale zrovna nevyhledávám, ale ten zmrzlinový festival, to je jiná, tam bych se vyřádila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna to hledám na fb a nějak nejsem schopná tu akci najít, ale přísahám, že jsem o tom četla :D Jinak jestli chceš zkusit aspoň něco, 29.5. je Prague Food Festival. Bohužel za vstup se platí v předprodeji 450 a tuším, že i ceny na místě budou vyšší než na Fishkusu.

      Vymazat
    2. O tom už jsem hodně slyšela, bohužel jem mimopražská a udělat si takhle uprostřed zkouškového výlet je pro mě nereálné. Tak třeba příště :)

      Vymazat
    3. Už jsem našla tu zmrzlinu, 30.8. Prague Ice Cream Festival na Výstavišti :) Vstupenka za lidskou cenu 110 Kč :) Chápu, že pro mimopražské je to na delší výlet jak půl dne :( Taky jsem zabila hodně studijního času a to jsem to neměla ani tak daleko.

      Vymazat
  3. milujem posty z food festivalov, ale na žiadnom som zatiaľ nebola, lebo v mojom okolí nič také zatiaľ nebolo :/
    letná giveaway
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nebydlíš někde na vesnici, tak se určitě časem dočkáš, v poslední době se tyhle akce hodně rozšiřují :) Ale myslím, že by se vyplatilo za něčím podobným i cestovat :)

      Vymazat