sobota 8. listopadu 2014

Tentokrát nekosmeticky: konopná semínka

Hezkou sobotu všem :) Dneska jsem se rozhodla po hodně dlouhé době zabrousit do nekosmetických vod a osvěžit blog jiným tématem. 

Konopná semínka jsem objevila zcela náhodně v obchodě se zdravou výživou, když jsem si šla koupit rýžové chlebíčky. Rozhodně nejsem nějaký maniak, co sype semínka do všech jídel, ale občas pro pocit si něco takového ráda dám. Omlouvám se, že na fotce překáží len, ale jako vždy se mi obal roztrhl, semínka jsem přesypala a sáček vyhodila, takže mám jen tuhle fotku z nějakého nákupního článku. Určitě vás bude zajímat i cena. Přesně si ji nepamatuju, ale myslím, že to bylo kolem 50 Kč. Pokud vezmete v úvahu, že semínka nepoužívám často, nevyjde to ani draze. 


Jak vidíte, semínka jsou poměrně malá, kulatá a hnědá. Pátrala jsem, co s nimi. Mají v podstatě všestranné využití. Můžete jimi posypat salát, ale i je sníst ráno s vločkami nebo je přihodit do číny. Samozřejmě lepší jsou bez tepelné úpravy, jinak ztrácí cenné látky.


Hledala jsem, co je na nich tak skvělého, že je všichni příznivci zdravé stravy doporučují. No vlastně se jeví přímo jako super potravina. Obsahují vitamíny, minerály, ale i velmi prospěšný konopný protein (nebudu to tu moc rozpitvávat, stejně bych to opsala z internetu, kde si to může každý najít). Mimochodem na ten protein jsem narazila ve formě prášku i v jednom obchodě německé značky, specializující se na přírodní látky, ale ve formě tablet, šťávy.... Tam chtěli za půl kila přes pětistovku, takže si raději kupte nezpracovaná semínka.... Perlička: na jedněch stránkách (hraničících s fanatizmem) jsem se dočetla, že by se vlastně dalo jíst po celý rok jen konopná semínka a našemu organismu by nic nechybělo :D Ehm, to nezkoušejte :D



A jak jsem si se semínky nakonec poradila? Nejpřijatelnější se mi zdá konzumace s vločkami. Hrozně nerada totiž koušu tvrdé věci a u zrní se s tím tak nějak počítá. Ale opravdu nesnáším, když jím něco měkkého a najednou mi mezi zuby začnou křupat semínka. Vzhledem k tomu, že se semínka musí minimálně na hodinu namočit, nestíhám je jíst ráno. Teda šlo by to, ale nikdy si nevzpomenu dát je večer do vody. A protože během dne nemám prostor na svačiny, řeším to tak, že si dám hrst semínek jen tak po vytažení z vody nebo s lžicí jogurtu. Zkoušela jsem je přihodit i do nějaké masovo-houbovo-zeleninové směsi zakáplé smetanou a křupání bylo neskutečně otravné.

Bohužel tahle semínka mají hodně tvrdou slupku, takže je třeba hodně kousat, i když je necháte namočená celou noc. Prý se dají sehnat i loupaná, ale zas je to zbytečná ztráta prospěšných látek. Jejich chuť je oříšková, ale poměrně hořká. Nevadí mi do sebe nacpat tu hrstičku, ale kdyby tak mělo chutnat nějaké větší jídlo, asi bych se jim raději vyhnula. Tím nechci říct, že by pár semínek ovlivnilo chuť jídla, to ne, jen že ve větším množství bych je jíst nechtěla.

Vzhledem k tomu, že si je nedávám pravidelně, nemohu posoudit nějaké účinky. Dělám to spíš jen jednou za čas, protože vím, že to tělu neublíží, naopak, může si ze semínek vzít látky, které mu chybí. Jsem příznivce stylu všeho s mírou, ale chci teď zkusit jíst semínka minimálně obden. Vzhledem k tomu, že mi stále hodně padají vlasy a trvá to už skoro dva měsíce, říkám si, že to třeba pomůže (vzhledem k tomu, že konopný protein se doporučuje právě pro zlepšení kvality vlasů). Určitě vás po spotřebování celého balení budu informovat o výsledcích.

Co vy a zrní? Zkoušeli jste konopná semínka?

P.S.: Veselejší po nich bohužel nebudete, jedná se samozřejmě o konopí bez THC.

4 komentáře:

  1. P.S. mě pobavilo :-D Jinak jsem konopná semínka nikdy neměla, já celkově na tohle moc nejsem. Koupila jsem si nedávno semínka lněná a co myslíš, pytlík leží v polici nerozbalený :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak znáš mě, nechci, aby si někdo dělal zbytečně iluze :D Až vymyslíš, co s tim lnem, tak dej vědět, ráda se inspiruju :D

      Vymazat
  2. Konopná semínka jsem zahlédla v DM, byly zrovna v akci, tak jsem na ně koukala, ale říkala jsem si, že na co bych je využila :) takže díky za tip
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :) Pak dej vědět, jak je upravuješ a jestli vidíš nějaké výsledky :)

      Vymazat