sobota 28. dubna 2018

Bez hormonů: začátek

Hezké sobotní ráno :)

Jaké máte víkendové plány? Případně máte prodloužený čtyřdenní víkend? Já teoreticky ano, zápočty už mám skoro všechny za sebou, tak doufám, že v pondělí nebudu muset do školy a půjdu až ve čtvrtek a v pátek :D Už se ale bohužel musím učit, protože mě ještě jeden zápočet čeká a zkouškové je za dveřmi :( Minulé dva dny jsem ale měla dny bez učení, protože jsem volno fakt potřebovala. Dnes se chystám na Jarmark Ona Dnes. Na jednu stranu se těším, na druhou děsím, protože davy lidí nesnáším :D

Dneska bych se chtěla věnovat jednomu nekosmetickému tématu. Je to sice dost osobní, ale mezi námi děvčaty se to podle mě na živo docela probírá, takže nevidím důvod tohle brát jako nějaké tajemství. Začnu ale od začátku.



Hormonální antikoncepci jsem začala brát někdy v sedmnácti. Bohužel, kromě té základní funkce, jsem ji chtěla ze špatného důvodu: aby mi pomohla s mou problematickou pletí. Měla jsem sice pupínků poměrně dost, ale zas si nemyslím, že by to bylo nějaké extra hrozné, že by se to nedalo přežít. Zpětně si myslím, že jsem se měla věnovat více péči. Doktorka mi sice předepisovala všechno možné, ale nic nepomohlo. Bohužel mi tenkrát nikdo pořádně neřekl, že se pleť musí hlavně pořádně čistit a nesmí se zapomínat ani na hydrataci. Moje první HA byla hodně silná právě kvůli té pleti. Prvních pár týdnů si vzpomínám, že mi bylo dost zle, často na omdlení. Vystřídala jsem za těch 7 let několik značek. Údajně jsem se postupně dopracovávala k nějakým slabším, které na pleť už takový vliv neměly.

Celkově braní HA nelituju (ale něco mi říká, že za několik měsíců až let budu možná mluvit jinak). Doba dospívání je psychicky náročná i tak, natož se špatnou pletí, kdy jde sebevědomí pak úplně pod nulu. A z vlastní zkušenosti vím, že děti umí být kruté, i takzvané "kamarádky" si někdy jedovatou poznámku neodpustily. Samozřejmě to byla i doba, kdy jsem rozhodně nechtěla ani dítě, takže jsem byla díky HA v klidu. Bonusem byla i kratší a slabší menstruace, navíc přesně v danou dobu. A pokud se mi to hodně nehodilo, dala se tahle nepříjemná záležitost prostě odložit.

Už zhruba před rokem jsem ale začala uvažovat o vysazení. Před půl rokem jsem se rozhodla definitivně, že doberu, co mám a na jaře prášky vysadím. Uteklo to jako voda a před pár dny ten den nastal. Sice jsem si nechala předepsat ještě další balení, ale v lékárně jsem nebyla a ani tam jít nehodlám. Mimochodem to je další věc, o které si musím vylít srdce. Moje doktorka je velká zastánkyně hormonů (jasně, nejen z dobrých skutků je člověk živ, takže na jednu stranu to chápu). Jakmile jsem se před ní jen zmínila o nějaké alternativě, všechno hned smetla pod koberec se slovy, že jestli chci otěhotnět, ať si to zkusím. Prý zná spoustu žen, co hormony braly celý život, pak vysadily na těhotenství a pak braly zas vesele dál. A že nechápe tu současnou vlnu, kdy holky hromadně vysazují a pak jí chodí do ordinace na poradnu pro budoucí maminky.

Podle mého průzkumu okolí je ale situace dost jiná. Neznám jedinou kamarádku, která by vysadila a neměla následně problémy. Většina pak nedostala normálně menstruaci i déle jak rok. Skoro všechny následně skončily na dalších hormonech na vyvolání normálního cyklu a některé se nevyhnuly ani injekcím. Znám i takové, co nemohou ani po letech otěhotnět.

Já sice nejsem mateřský typ a děti neplánuju ještě hodně dlouho, ale když to tak kolem sebe vidím, ono je možná lepší to dítě dřív, protože pak už může být pozdě. Každopádně si říkám, že kdyby náhodou selhaly jiné metody antikoncepce, už jsem ve věku, kdy bych takovou situaci zvládla a není to pro mě tak hororová představa, jako před několika lety. Také vím, že jednou bych děti chtěla, takže nechci riskovat, že vysadím hormony za pět let a nepůjde to. A i kdyby, myslím si, že by se tělo mělo od té chemie vyčistit, než bude připravené na těhotenství. Sice si nejsem jistá, jak je tohle z věděckého hlediska, ale můj osobní názor takový je.

Abychom se dopracovaly k tomu kosmetickému pohledu na věc, strašně se bojím pleti. Jak už jsem psala, před HA jsem měla pleť dost špatnou, a jak už víte z blogu, ani pod vlivem hormonů nebyla dokonalá. Sice se mi zdálo, že je čím dál tím lepší, ale dokonalost se nekonala. Doktorka mi ale říkala, že s věkem se ta pleť upravuje sama, a jak jsem měla už slabší prášky, nemělo by to být pekelné, ale já vím, že bude. Sice někde v koutku duše doufám, že zrovna já budu mít štěstí, ale moje realistické já ví, že ne. HA braly i obě moje sestřenky, se kterými mám problematickou pleť společnou, a pamatuju si to peklo, když vysadily. Jako tonoucí posledního stébla, držím se já toho, že chvíli bude ještě klid a pak přes prázdniny se snad z nejhoršího dostanu. Ale vím, že to bude velký boj a beru to trochu jako svou osobní výzvu. Je to ale jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla vysadit zrovna teď. Radši prožiju poslední rok studia jako nateklý květák než si pak hledat s takovým vzhledem práci.

Další obavy jsou samozřejmě nechtěné otěhotnění. Vím, že je to hodně intimní, ale budu ráda, pokud se podělíte, jakou formu antikoncepce používáte. Všechny kamarádky, co neberou HA, mi radily jednu metodu, která jim roky funguje, ale já bych se bála. Už je vám asi jasné, o jakou metodu jde.

Když se pak vrátím ke své pohodlnosti, bude mi dělat problém, že nebudu moct pořádně nic plánovat a obávám se, že budu chodit několik měsíců s vložkou ze strachu, že mě to zaskočí někde mimo domov. Sice kamarádky říkaly, že se brzo naučily menstruaci poznat dost s předstihem kvůli bolestem v podbřišku a tak, ale já nějakou dobu svému tělu věřit nebudu.

Za poslední rok a něco jsem si taky všimla, že HA hrozně ovlivňuje mou náladu. Byly dny, kdy jsem byla protivná, měla úplně hysteráky, probrečela jsem spoustu času. A po pár hodinách jsem se divila, čeho jsem byla schopná a vůbec jsem se nepoznávala. A to mi bylo mého okolí vážně hrozně moc líto. Možná by stačila jen změna značky, ale popravdě už nevím, jak dlouho jsem brala tuhle poslední antikoncepci, takže to nemůžu dát přímo do souvislosti s konkrétním druhem.

A další věc jsou časté mykózy, které mě trápily. Párkrát do roka je to ok, ale každý měsíc i častěji už to bylo moc. Popravdě nikdy by mě nenapadlo dát to do souvislosti s prášky, ale nedávné video Hany B. mi napovědělo, že vysazení by mohlo pomoct i s touhle věcí.

Mám takový jakýsi plán, jak dát tělo dohromady. Vsadím na přírodu, takže kosmetiku zatím měnit nebudu. Koupila jsem si i nějaký čaj, který by měl pomoci s hormony a mamka je velká bylinkářka, takže spoléhám i na její znalosti. Chtěla bych na to jít i přes stravu. Myslím, že se stravuji relativně zdravě, ale mou slabostí je cukr, což bude teď ve zkouškovém velký problém omezit. Budu ale bojovat všemi možnými zbraněmi, tak uvidím.

Uf, to jsem to zas nějak přehnala, myslela jsem, že tohle bude krátký článek :D Gratuluji, pokud jste dočetly až sem a budu ráda, když se podělíte o svoje zkušenosti do komentářů. Za nějakou dobu určitě bude další článek, až zaznamenám nějaké změny :)

11 komentářů:

  1. Super článek, Jani. Vždycky mě potěší číst o vysazení antikoncepce a přijde mi super, že tolik holek a žen od ní upouští. Začátky po vysazení nejsou mnohdy jednoduché, ale určitě to stojí za to. Jinak co se týče té pravidelnosti menstruace po vysazení, tak já jsem s tím začala mít problém až po několika měsících od vysazení. První měsíce to bylo stejné, jako bych HA pořád brala. Pak jsem pár let měla menstruaci nepravidelnou, že mi to skákalo i o týdny dopředu a dozadu. Ale nestalo se mi, že bych nepoznala, že to přijde a chodila preventivně s tamponem, toho bych se nebála :-D No a teď konečně po necelých 5 letech od vysazení mám menstruaci pravidelnou. Dokonce od Nového roku ji dostanu ("dostanu" :-D) na den přesně, což jsem nikdy předtím nezažila. Taky bych řekla, že se zostří takové ty "super" náladičky před, ale zas si myslím, že je přirozenější fungovat takhle a být prostě někdy protivná, než jet jako robot na hormonech. Takže držím palce a dál informuj :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak doufej, že brzo nebudeš "teta" :D Teda to jsi mě s tou pravidelností moc nepotěšila. Ale doufám, že teda taky poznám, až to přijde :D A to ideálně pár hodin před tím, než to přijde :D Vzhledem k tomu, že já byla mega protivná i na hormonech, doufám, že budu protivná jenom v období před a ne skoro celou dobu :D Děkuju za podporu a určitě bude na tohle téma další článek, jen co zaznamenám nějaké změny :)

      Vymazat
  2. Ahoj Jani, podělím se o svůj přístup. Během 6 let, co antikoncepci beru jsem ji párkrát vysadila a pak zase začala brát. Teď jsem sama nad sebou hodně přemýšlela a řekla si dost. Cítila jsem se psychicky špatně, že do sebe něco cpu. Takže jsem prášky vysadila a už je nikdy, opravdu nikdy nasazovat nebudu. Nechci. A co na to bude říkat doktorka? Pokud se mě zeptá, tak jí řeknu, že miminko právě chci, abych od ní měla klid. Ale už za žádnou cenu antikoncepci brát nechci. Důvodem je to, že jsem začala mít hlavně ten špatnej pocit, že do sebe něco dopuju a cítila jsem, že to nejsem já, protivenství, menší chuť na sex, hodně slabá menstruace (začala jsem přemýšlet nad tím, jestli jsem vůbec plodná). Navíc jsem s antikoncepcí hodně přibrala a to shazování mi jde hůř. Když to vidím zpětně, ano já ji začala brát pouze z toho důvodu, že jsem nechtěla být těhotná. A jsem ráda, že jsem dospěla do stádia, když už nechci prášky brát a budu na ochranu využívat kondom. Sama jsem zvědavá, jaký měsíce a roky teď po vysazení budou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, děkuju moc za komentář :* S tou doktorkou máš pravdu, tahle věta by mohla tu otravnost utnout :D Koukám, že ty vedlejší účinky jsme měly společné. I když menstruaci jsem měla během těch let pořád stejnou. Ale co jsem se dočetla, ona to ani není pravá menstruace. Já s HA ani nepřibrala, nebo si to nevybavuju. Ale nezlobila bych se, kdybych něco shodila. Hodně holek říkalo, že po vysazení šly tak dvě kila dolů jen tak (nejspíš ta zadržovaná voda). Mně je poslední tři dny tak nějak divně, cítím se nafouklá, trochu mě bolí žaludek a občas cítím i podbřišek. Ale doufám, že to brzo přejde. Podobně divně mi bylo, když jsem to svinstvo začínala brát. Děkuju i za upřímnost, jakou ochranu používáš :) Přeju nám oběma hodně sil a snad se naše těla dají brzo dohromady :)

      Vymazat
    2. Tak jsem zvedava, jak na tom budeme, urcite bych o tom chtela pak take napsat :)

      Vymazat
    3. Tak to se budu moc těšit na článek :)

      Vymazat
    4. Doktorům do toho nic není, ať se jdou bodnout s blbýma kecama. Já teď gynekologa měnila a ten je naštěstí super, jen se mě zeptal na děti, tak jsem řekla, že nemám a zatím neplánuji a to bylo všechno. Předchozí doktorka se mi furt snažila něco nacpat. Nedělala mi před nasazením prášků tenkrát před x lety ani ty jaterní testy, co se mají dělat. Je to asi kus od kusu :-D

      Vymazat
    5. Taky mi doktorka jaterní testy nedělala, totiž původně jsem chodila k jiné. A při druhé návštěvě už tam nepracovala a byla tam ta současná, která se taky k ničemu neměla.

      Vymazat
  3. Krásně napsané Jani, těším se na pokračování :) Jak už z mého blogu víš, problémy s pletí se dostavily i u mně a nebylo to pěkné, ikdyž by to mohlo být klidně ještě horší. Celkově jsem při braní antikoncepce zaznamenala spoustu negativních vlivů na mé tělo - včetně nepříjemných výtoků. Taky se stravuji zdravě a docela dost se hýbu a od té doby co prášky neberu se mi podařilo docela hravě i pár kilo zhubnout, což mi při práškách vůbec nešlo, váha pořád stagnovala, takže jsem moc ráda i za toto. My s přítelem používáme prezervativ a zatím dobrý :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ZATÍM dobrý mě dostalo :D Kamarádka mi vyprávěla, jak její známá po vysazení HA vsadila na tělísko a už má mimino, takže tvoje alternativa se mi taky stále jeví jako nejlepší :D Já se přiznám, že si teď všímám každého pupínku a čekám, kdy začne peklo, i když po týdnu je na to ještě brzo :D To jsi mě namotivovala ještě víc, že by nějaké to kilo mohlo jít dolů :)

      Vymazat