středa 16. listopadu 2016

Aktuální péče o vlasy podzim/zima 2016

Ahoj :) Zima už se nám ukázala v plné síle (a určitě nás čekají ještě chladnější dny), tak jsem si řekla, že je čas na takový update na téma péče o vlasy. Zima spolu s létem jsou pro vlasy ta nejhorší období. V zimě škodí vlasům jak mráz samotný, tak i přechody z tepla do zimy a suchý vzduch ve vytopených místnostech. Musím se přiznat, že toho pro vlasy moc navíc nedělám. Oproti jiným obdobím jsem jen přidala častěji přírodní oleje do konečků a mám i víc času na masky, protože jsem čassto doma. Nejdřív vám napíšu něco obecně a potom se budu věnovat jednotlivým přípravkům.

Přes léto jsem se naučila jednu, pro mě dřív nepředstavitelnou, věc. Už si nemyju vlasy denně jako na základce a na střední, ale maximálně obden. Nemůžu říct, že bych viděla nějaké zásadní zlepšení, ale mám aspoň lepší pocit, protože určitě pro vlasy není každodenní kontakt s chemií a vodou ideální. V létě a ještě v září tenhle systém fungoval skvěle, ale v poslední době se mi vlasy zas trochu víc mastí, takže se obávám, že zas nastane doba, kdy si aspoň do školy budu muset vlasy umýt. Doufám ale, že je to jenom zimou a zlepší se to. Taky už trochu pátrám po viníkovi v kosmetice a krom Milvy mě nic nenapadá, protože Milvu jako jedinu používám opravdu vždy. Nechci ji ale zatím z ničeho obviňovat :D

Vlasy mi sice samy od sebe pramínkují, přesto se většinou češu jen ráno. Aby byly furt učesané, musela bych se česat pořád a to nechci. Nikdy si nečešu mokré vlasy. Používám Tangle Teezer, který jsem vám už ukazovala hodněkrát.

Jinak stále platí, že po umytí si vlasy jen vymačkám do ručníku a pak na chvilku zabalím do starých látkových plen, které výborně sají. Ale fakt jen třeba na tři minuty, protože jinak mám pocit, že se pokožka hlavy zbytečně zapaří. Pokud to není nezbytně nutné, vlasy nefénuji. Po fénu sahám jen v případě, že si myji vlasy ráno nebo používám zesvětlující sprej. Vlasy mám pak vysušenější, ale nevím, jestli jim víc škodí sprej nebo teplý vzduch. Vymyslela jsem to tak, že budu zesvětlovat třeba týden v kuse skoro denně, po tu dobu budou vlasy sušší, ale pak dám zas třeba dva až tři týdny pokoj. Bohužel jsem k tomuto režimu v praxi nedospěla a zesvětluji jednou za čas, když se překonám :D Jsem zvědavá, kam až zesvětlení dojde. Sama ale nevím, co bych chtěla, jestli profesionální zesvětlení u kadeřnice nebo se vrátím ke svojí barvě. Až dodělám současné balení spreje, nechám si to rozležet v hlavě a uvidím.

Se zesvětlováním se pojí i silver od Schaumy. Protože mám vlasy přirozeně v teplých odstínech, čekala jsem, že i zesvětlování půjde do zrz. Tenhle silver jsem měla už na melíry, na ty fungoval. Nyní mi ale nezabírá. Na druhou stranu je fajn a na první umytí mastných vlasů stačí. Hezky pění a je bez silikonů, voní neutrálně. Zas až tolik mi nevadí, že nefunguje, protože mi každý říká, že mi lehce nazrzlá barva sluší a mně se zatím také líbí.



Pokud nepoužiji Schaumu, předmývám si vlasy šampukem Lush, konkrétně tímto Honey I Washed My Hair. Účinky mi přijdou jako u jiných šampuků, tedy hezky pění, stačí ho málo, umyje důkladně a snadno se oplachuje. Voní nádherně po medu, jen bohužel vůně ve vlasech nezůstává.



Milva

To je kapitola sama o sobě. Slyšela jsem chválu a pořád mi vyskakovala reklama na Facebooku, takže jsem neodolala. Protože po celý život jsem toužila po krásných dlouhých vlasech a stále se nějak nezadařilo :D Vždycky jsem si myslela, že mi vlasy rostou pomalu, ale když jsem to nedávno zkoušela měřit, zhruba to odpovídá 1 cm za měsíc, možná kapku míň. Ok, průměr, ale já chci prostě vlasy delší :D Kdo značku nezná, tak jen v rychlosti. Mají i jiné produkty, ale proslavili se hlavně pro svou vlasovou péči s chininem, který má urychlovat růst vlasů a omezovat jejich vypadávání. Začala jsem klasickým chininovým šamponem v kombinaci s chininovou vlasovou vodou. Ale přes léto jsem nebyla věčně doma, takže jsem to používání flákala. Samotný šampon jsem si odlévala, ale nepřišel mi nijak efektivní. Vodu jsem se snažila používat denně, když jsem byla doma, ale vážně to bylo celkem sporadicky. Každopádně během prázdnin jsem výsledky nezaznamenala. A teď střih, přesunem se k aktuální situaci, kdy používám šampon navíc obohacený o avokádo, ale postupy jsou stejné, jako budu mít pro všechny šampony Milva. Srovnání jednotlivých zástupců bude někdy v samostatném článku na značku.

Šampon nanáším až na druhé šamponování, protože přece jen v porovnání třeba s Baleou vyjde dráž a navíc celý ten proces objednávání mě otravuje. Sám o sobě je hodně řídký, gelový, zelený a voní moc pěkně, tak akorát svěže a zároveň sladce. Na to druhé šamponování pění hezky a stačí ho malinko, ale kdybych s ním měla umýt třeba tři dny nemyté vlasy, byla by spotřeba větší. Vlasy jsou po něm opravu hrubé a umyté důkladně. A to ho nanáším fakt jen na kořínky a konečky jsou zasaženy až při oplachování. Zkrátka je nutno po něm použít další péči. Musím se pochválit, že co začala škola, šampon Milva opravdu používám po každém mytí.

Do umytých, ještě mokrých vlasů, případně suchých ve dny, kdy si vlasy nemyju, aplikuji vlasovou vodu. Značka nabízí klasickou lahvičku nebo dražší verzi s rozprašovačem. Oboje je na prd. Doporučuju koupit si jakoukoliv levnou vlasovou vodu s aplikátorem a Milvu přelít. Vodička nemá žádnou parfemaci a vlasy nemastí. Ani nedráždí pokožku hlavy. Dokonce není třeba vmasírovávat, což je pro lenochy mého typu plus. Ale přece jen si vlasy trochu prsty prohrábnu, už jen proto, aby vodička nestékala všude možně. Ani při důkladném více než měsíčním používání šamponu a vodičky jsem nezaznamenala rozdíl na vlasech. Možná mi trochu vyrostly jemné vlásky v koutech, ale třeba si to jen namlouvám.

Jako poslední od Milvy je tu maska. Tu jsem si s první objednávkou nepořídila, protože už je to přece jen dražší záležitost. Četla jsem ale, že na růst vlasů je právě maska nejlepší, takže na druhý pokus už jsem ji do virtuálního košíku přihodila. Na nějaké závěry ohledně funkce je ještě brzo, takže zatím jenom popis, jaká je na vlasech. Poprvé jsem se strašně bála ji nanést na pokožku hlavy, že budu mít vlasy hned mastné. Ale nakonec to šlo. Po klasickém umytí jsem vlasy vysušila ručníkem a snažila se masku co nejlépe nanést do kořínků i konečků. Zároveň jsem se snažila moc neplýtvat. Nakonec jsem na hlavu hodila igelitový sáček a zabalila do mé oblíbené pleny. Po 20 minutách jsem masku opláchla a ani to nebylo tak moc zdlouhavé, šla dolů docela dobře. Lepší metodu jsem dodnes neobjevila. Vlasy jdou lépe rozčesat a neztratí nic z objemu, ale přesto to není žádná pecka, čekala jsem, že budou hladší, lesklejší a konečky vyživenější. Zas ale lepší, než kdyby vlasy zatěžovala a mastila. Myslím, že změním používání a budu ji dávat jen ke kořínkům a na konečky zvolím masku jinou.



Už hodně dlouho mám doma kondicionér Syoss. Je bez silikonů, levný, velké balení a dobře se z vlasů oplachuje. Bohužel konečky po něm nejsou dostatečně jemné a rozčesávání by mohlo být lepší. Ale vyhazovat ho nebudu, mám tam už ani ne čtvrtinu, tak to snad nějak zvládnu. Kdybych se hodně překonala, mám tuhý kondicionér Lush Jungle. Tohle je ještě stará verze, z čehož plyne, že ho mám už přes dva roky. Vlasy jsou po něm fajn jemné a nezatížené, ale stále mě otravuje ta aplikace, kdy je třeba s ním přejíždět po vlasech a nikdy si nejsem jistá, že je dobře nanesený. Už asi rok plánuju, že ho zkusím nastrouhat a vyrobím z něj něco jako klasický tekutý balzám :D

Už tak před rokem jsem si pořídila masku Balea. Používám ji ve dny, kdy jsou konečky už vážně špatné. Nanáší se do ručníkem vysušených vlasů a nechá se působit. Nikdy jsem nezkoumala jak dlouho, ale snažím se minimálně dvě minuty. Určitě je výživnější jak kondicionér a dokonce po ní mám lepší konečky, jak po Milvě. Navíc je bez silikonů, tedy nezatěžuje. Jen ta vůně není úplně můj styl, něco mi v ní vadí. Za tu cenu si ale nemůžu stěžovat :D



V tomhle chladném počasí si dávám po umytí do ještě vlhkých vlasů trochu oleje. Stačí v navlhčených dlaních rozetřít pár kapek a jen si dlaněmi přejet konečky. Věřím, že aspoň trochu to vlasy ochrání a uzavře v nich vlhkost. Používám argan nebo tuhle směs od Saloos, která je původně určená na tělo. Když se hodně překonám, dávám si olej jako masku. Navlhčním si délky, vetřu oleje trochu víc a nechám působit co nejdéle, klidně přes noc. Uvažuju ale, že se vrátím na denní použití k silikonovým olejům, protože přece jen se u nich tolik nebojím, že to přeženu a mám s nimi dobrou zkušenost jako s prevencí proti třepení konečků.



Bohužel mám konečky stříhané zhruba 7 měsíců zpátky a už je to na nich celkem vidět. Krom třepení jsem zaregistrovala i lámání, z čehož jsem docela nešťastná, protože to mě dřív netrápilo. Za tu dobu mi vlasy moc nepoporostly, takže je depresivní, že se brzo nevyhnu dalšímu stříhání :D

To by bylo pro dnešek vše. Doufám, že se máte dobře i v tom dnešním počasí a těšíte se na státní svátek a prodloužený víkend :) Já bohužel budu u přítele, kam se mi opravdu nechce, ale musím se překonat a pak zas až do Vánoc mě tam nikdo neuvidí :D Ve škole se teď nějakou dobu snad nic dít nebude, tak budu mít víc času i na blog :) V plánu jsou články na téma péče o pleť a ukážu vám produkty se zimními vůněmi, co zrovna používám :)

Zatím se mějte co nejlíp :) A samozřejmě dejte vědět, jak se v chladném období staráte o vlasy :)

10 komentářů:

  1. pozerám, že používame aj pár rovnakých vecí :) tú Balea masku mám tiež, aj zosvetľujúci sprej, ale už ho veľmi nepoužívam :) do akej farby ti už vytiahol vlásky? :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už tomu spreji taky moc nedám, jsem hlavně líná ty vlasy pak fénovat. Mám konečky určitě jako ten nejsvětlejší odstín na krabičce. Směrem k hlavě jsem aplikovala méně často, tak mám něco jako mega přirozené ombré :) Ale už mám vidět i odrosty a právě na nich nejvíc vidím, jak sprej pěkně funguje, tedy samozřejmě okolí to vnímá ještě mnohem víc :) Nejvíc zesvětlení vynikne, když mám nějaké tmavé oblečení a zasvítí sluníčko, to je krásný zlatý odstín :)

      Vymazat
  2. Tangle teezer je nejlepší kartáč na vlasy. Už bych si žádný jiný v životě nekoupila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se s ničím jiným už neučešu, kdybych si ho náhodou někam zapomněla vzít, tak se asi radši ani nečešu :D

      Vymazat
  3. Já momentálně na vlasy používám šampon od Toni&Guy, který se snažím střídat s Alverde. Dále používám rozmarýnový olejíček a tonikum od Weledy. Jelikož si vlasy každý den žehlím, používám i tepelnou ochranu, ale nepřijde mi, že by to nějak extra chránilo :D

    Jela jsem na červenou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TG jsem kdysi taky měla a byla to fajn záležitost, ale za ty peníze mi to extra nepřišlo. Alverde jsem měla nějakou masku a byla divná, nějak jsem se s ní nesžila, pořád jsem nevěděla, kolik jí nanést a jak dlouho oplachovat :D Na to žehlení bych nevěřila, že nějaký sprej nebo vodička pomůžou :D O rozmarýnovém oleji už jsem někde četla :)

      Vymazat
  4. Ten šampon od Schaumy je moje stálice, funguje líp než některé dražší, které jsem používala před ním, ale je pravda, že já jej používám na melírované vlasy. Vlasové péče od Milvy bylo všude plno, pořád se o tom mluvilo, tak jsem si pořídila velké balení šamponu s chininem a fakt jsem se z toho na zadek neposadila, prostě průměr a ani nemám zatím chuť zkoušet od téhle značky nic nového.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, na melíry mi taky fungoval stejně nebo líp jak dražší přípravky :) No já právě udělala tu chybu, že jsem pak objednala mega balík a furt čekám na zázrak :D

      Vymazat
  5. Bez Tangle Teezeru už bych se taky neobešla, češe se s ním celá naše rodina :D Kondicionéry od Syoss jsem taky kdysi používala, ale strašně se mi po nich mastily vlasy, takže už nikdy více. Já šampony hodně střídám, teď jsem dopoužívala od Gliss Kur ,který mi moc vyhovoval a zkouším Elséve Fibralogy a zatím taky super, uvidíme jak dál. Tyhle články o celkové péči mám moc ráda a už se těším na péči o pleť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu :) Já tyhle kompletní články moc ráda píšu :) Gliss Kur jsem neměla už několik let, protože před tím mi to jako zázrak nepřišlo, ale budu si muset zas něco koupit a zjistit, co se změnilo :D Na řadu Fibralogy už jsem četla docela pozitivní recenze kdysi :)

      Vymazat