úterý 23. srpna 2016

Pitný režim: co udělají s tělem dva litry vody denně?

Hezké úterý :) Nedávno jsem se zmiňovala, že chci zkusit pít nějakou dobu pravidelně ony doporučované dva litry vody denně. Přiměla mě k tomu zvědavost, fakt, že studuju výživu, a taky to, že vím, že pitnému režimu jsem nikdy moc nedala. Jako malá jsem měla jednou ledvinovou koliku, údajně právě z nedostatku pití. Před chvílí jsem si to ověřovala, ale dočetla jsem se spíš, že tyto stavy jsou způsobeny ledvinovými kameny, ale ty jsem, pokud vím, neměla. Každopádně byl to zážitek hodně nepříjemný, bolest nesnesitelná. Pamatuju si, že na záchod jsem lezla po čtyřech, protože jsem se bolestí nemohla narovnat. To mě poučilo a od té doby piju víc, i když stejně to moc slavné není.

Totiž nepociťuji moc žízeň, takže si na pití mnohdy ani nevzpomenu. Když jsem doma, mám u sebe hrnek s vodou nestále, takže automaticky piju a myslím, že ty dva litry klidně dám i v zimě. Problém to pro mě je v momentě, kdy mám někam jít nebo jsem ve škole. Tam piju minimálně už jen proto, že nechci furt chodit na záchod.

Můj velký problém je, že nejvíc piju právě večer. Ano, bývá to příznak cukrovky, ale spíš jen doháním pitný režim, protože tělo si o vodu samo říká. To je samozřejmě špatně, protože se nejen člověk moc nevyspí s běháním na záchod, ale hlavně se organismus zatěžuje v době, kdy má odpočívat a soustředit se na jiné činnosti.

Rozhodla jsem se tedy zkusit vypít ony doporučované dva litry vody denně. A pozor, není to jen výmysl populárních článků všude na internetu a v nelékařských časopisech, ale doporučuje se to i na obezitologii, kam jsem chodila na praxi. Podle mě to s tím množstvím zas tak žhavé není, protože určité množství vody do sebe dostaneme s jídlem a hodně jí vzniká i v těle v rámci metabolických procesů. Ale do tohohle tématu bych se nerada pouštěla, přece jen ještě nemám titul :D

Co tedy během dne piju?
V podstatě vodu z kohoutku. Sladké limonády nesnáším a bublinky mi taky nedělají dobře. Takže obyčejná voda na všechny způsoby. Většinou čistá, případně třeba se šťávou z okurek (plátky podle mě moc chuť nemají, takže když dělám třeba tzatziky a nechci tam tolik vody, vymačkám ji a naředím, jinak samozřejmě plátky postačí). Klasika je citron, limetka (ale to mé citlivé zuby moc neocení) nebo v poslední době u mě oblíbená máta (natrhám si pár lístků, trošku je rozmačkám třeba paličkou na maso a je to). Čaj v létě skoro nepiju, takže maximálně jednou týdně a stejně zelený. Něco jiného je matcha tea, ten piju skoro denně po obědě. Samostatně vám o něm napíšu něco jindy.



Jak do sebe tolik vody dostat?
Naprosto jednoduše, prostě mít vodu pořád na očích. Počet jednotlivých hrnečků bych si asi nepamatovala, takže si vodu hned ráno rozdělím do pet lahví. Používám malé, takže musím mít čtyři. Z lahví nepiju nic kromě matcha, takže si pak vše liji do svého oblíbeného hrnečku :)

Hned po probuzení se snažím vypít hrnek vody. Ale nedělám si žádné násilí, pokud je chladno, udělám si čaj nebo nevypiju celý hrnek a podobně. Populární je ranní voda s citronem, ideálně ještě teplá, ale to bych fakt nedala, bolely by mě hned zuby, takže max pár kapek citronu nebo limetky do studené vody. Po ránu to chce s tím studeným zacházet opatrně, protože občas mě z toho trochu rozbolí břicho, takže všechno hezky s citem. Pak už to jde snadno. Něco vypiju k snídani a pak mám vodu pořád na stole na očích. Po obědě si často udělám matcha tea, který popíjím taky průběžně, ale opravu nejdéle do tří hodin. zatím jeho účinky nemám úplně prozkoumané. Následuje opět obyčejná voda a večer pití ustává s jídlem. Tzn jím naposledy tři hodiny před spaním a k tomu si dám poslední hrnek vody. Pak už si maximálně dám pár doušků na zapití prášků nebo když mám fakt žízeň. Blbé je, že zpravidla dostanu hroznou žízeň po použití ústní vody. Máte to taky tak nebo jsem divná? :D



Co tedy ta voda s tělem udělá?
V první řadě běháte furt na záchod, pokud zrovna neběžíte maraton a nepotíte se (překvapivé, že?). Zkusila jsem pít místo po douškách vždy celý hrnek najednou, ale efekt nula, stejně se voda vylučovala postupně.
Vliv na tělo z vnějšku úplně posoudit nemůžu, protože jsem takto pít nevydržela víc, jak čtyři dny v kuse, pak jsem vždy musela někam jít nebo tak. Údajně by se vodou dalo zatočit s celulitidou, což je lákavé.
Na pleti je rozdíl vidět víc. Je taková prozářenější, hladší a vypnutější. Nějaké ty první linky na čele to nevyhladilo úplně, ale určitě jsou méně vidět. Zmizela mi i krupička na čele. Celkově mám v poslední době lepší pleť. Otázka ovšem je, do jaké míry má vliv voda a do jaké vnější péče o pleť.
Z toho nekosmetického hlediska voda pomohla opravdu výrazně. Nejsem během dne tak mimo a přejetá, jak občas bývám, necítím potřebu si jít odpoledne lehnout (což stejně moc nejde, když lítám na záchod, že) a netrápí mě ani bolesti hlavy.

Celkově jsem moc ráda, že jsem si tohle vyzkoušela a určitě se chci dál na pitný režim zaměřovat. Ale rozhodně nepřipadá v úvahu striktní dodržování, protože nejsem denně jenom doma. Navíc myslím, že stačí naučit se třeba touhle cestou zvykat tělo, aby si samo řeklo o vodu. Nadbytek tekutin naopak podle mě organismus zbytečně zatěžuje. Dál už budu nejspíš pít normálně, protože tělo už je na dostatek vody zvyklé a jen občas třeba pro kontrolu si takto pitný režim budu hlídat.

A mám na vás dotaz: kde se za levný peníz v kamenném obchodě dají sehnat takové ty stylové sklenice na pití, co vídám všude na Instagramu a tak? :D Nemusí to být jen ty zavařovačky, ale klidně jiné tipy, co se líbí vám a s čím jste spokojené :) A co říkáte na to, že by se na blogu jednou za čas objevil nějaký takovýto článek, když už studuju tu výživu? :)

Co vy a pitný režim? 

14 komentářů:

  1. Zajímavý článek, strava mě teď taky hodně baví a zajímám se o ni, tak podobné články ocením a ráda si je přečtu. Já s dodržováním pitného režimu nemám vůbec žádný problém. I ve škole jsem měla vždycky velkou lahev na pití, kterou jsem si postupně dopouštěla, takže si myslím, že ty dva litry jsem vypila hravě. Nejvíc piju v zimě, kdy jsem schopán vařit si každé dvě hodiny půl litru čaje a kolikrát ani nemám hlad, jak už jsem přepitá. Vím, že to taky není dobře, ale dobrému čaji prostě nedokážu odolat. Je to pro mě taková divná forma relaxu :D
    A tu "zavařovačku" jsem si pořizovala v Nanu Nana asi za 60 Kč :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za reakci, občas tedy něco sepíšu, až se vyskytne zajímavé téma :) A to jsi neběhala furt na záchod? Já bych nevydržela ani tu hodinu a půl přednášky :D Jo, zimní čajíčky jsou taky moje :) Ne že bych byla až takový nadšenec, ale jak je zima, zahřívám se tím taky často :D Děkuji za tip na lahev, koukala jsem a nemám ten obchod nikde na trase, ale aspoň si rozšířím obzory a kouknu do jiného koutu Prahy :)

      Vymazat
  2. Když jsem byla na ZŠ, tak jsem vypila třeba ani ne půl litru za celej den. Pak jsem se v průběhu času na pití začala soustředit a od té doby piju hodně, fakt nejmíň ty 2 litry denně určitě a piju teda jen vodu. Mám ráda čaje, nejradši zelený a matcha mi taky chutná :). Vodu už k tomu životu potřebuju a piju prostě pořád :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se to taky někdy naučím :) Já na tom byla taky nejhůř na ZŠ, i když přece jen o trochu víc jsem toho určitě vypila.

      Vymazat
  3. Pro mě je pitný režim velice žhavé téma. Trefila ses mi. Zvlášť dnes. Za celý den jsem vypila jen jedno kafe a až teď večer se to snažím dohnat půl litrem vody. Jsem strašná. Vždycky jednou za čas začnu dodržovat, ale nikdy to nevydržím. Ale bojuju. :D Tobě každopádně držím palce, ať ti to vydrží co nejdéle.
    Jinak co se týče tohoto druhu článků, jsem stoprocentně pro. Baví mě a dozvím se něco nového. :)
    Sklenici jsem si kupovala v Nanu Nana, jak už psala Peťa. Nemám ale přímo zavařovačku, ale půllitr s plastovým průhledným víčkem a brčkem, a pije se z něj skvěle. Ségra si ho párkrát půjčila a pak si běžela taky koupit. :)
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, zítra pojedu přes Černý most, takže do toho obchodu zaběhnu, když zbude chvilka času :) Jsme ráda, že se článek hodil a určitě budu pokračovat v těchto tématech, když je zájem :) Ajaj, to bys měla na pití určitě víc zapracovat. Já naštěstí kafe nepiju, ale je mi jasné, že by to mému pitnému režimu rozhodně nepomohlo. Děkuju za držení palců, bohužel se obávám, že mimo domov to bude opět dost nereálné dodržovat :( Ale prosím, Ty si zkus na článek vzpomenout několikrát denně a pít pro začátek třeba litr a půl a ke kafi sklenici vody :)

      Vymazat
  4. Moc ráda jsem si tenhle článek přečetla :) Se mnou a s pitným režimem je to vážně katastrofa, i když dříve to bývalo ještě horší. Pamamtuju si, že třeba když jsem chodila ještě na gympl, nosila jsem si s sebou jen půl litru, dvakrát si lokla a celou mini petku si odnesla zpátky domů. Nedokázala jsem se přinutit ji vypít. A v podobném duchu jsem pokračovala i doma. Teď už je to lepší, naučila jsem se pít hodně čajů - i teď v létě, takže nějaké tekutiny do sebe dostanu, ale že bych si pravidelně doplňovala skleničku vody, to ne.
    Tu "zavařovačku" jsem si koupila za pár korun v Levných knihách, ale je to už delší doba, tak nevím, jestli je tam ještě mají.. Moc hezké jsem ale viděla třeba i v Nanu Nana :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, do toho obchodu vážně musím zajít :) Koukám, že jsi to měla stejně jako já. Já byla dokonce ještě horší na základce, kde jsem nosila jenom mini lahvičku ještě menší než půl litru, nevím kolik to mohlo mít. A ani tu jsem nevypila. Ale myslím, že uvědomit si chybu je dobrý začátek ke změně :)

      Vymazat
  5. Takové články bys měla psát častěji. Mě to strašně zajímavé a dobře se mi to čte. Mám ten stejný problém jako ty - přes den skoro vůbec nepiju, protože prostě nemám žízeň :D Třeba ve škole se někdy vůbec nenapiju a na brigádě jsem to měla to samé. Nejhorší je, že já si třeba na večer udělám čaj do mého velkého hrnku, který má 500 ml a pak to vypiju, protože strašně ráda piju večer čaj, ale není to dobrý. Třeba dneska jsem toho moc nevypila. Ráno jsem měla malou kávu, sklenici vody, pak kávu a trochu vody, odpoledne ledový čaj a večer kávu. Dneska jsem to měla trochu hektické, obvykle tolik kávy nevypiju :D
    Zavařovačku koupíš v NanuNana :)

    Moje letní péče o rty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, určitě budu něco podobného občas přidávat :) Já ve škole většinou piju až zároveň s jídlem, takže taky nic moc. Když je horko nebo dusno, tak je to něco jiného. Ale zrovna minulý týden jsem si zapomněla pití a málem jsem omdlela, takže jsem se zas poučila. Já čaj naštěstí večer nemůžu vůbec, protože po černém bych nespala a moc ani po zeleném :D No už jsem se lekla, že tolik kafe piješ pořád :D

      Vymazat
  6. Já piju hodně a jsem za to ráda. Naučila jsem se dva i více litrů denně a je mi tak fajn

    Monča / KOSMETIKA PŘÍRODNĚ /

    OdpovědětVymazat
  7. Na to jaké je horko piju dost málo, a to chodím přes léto do práce, kde bych pít rozhodně měla.. Na konci dne zjistím že jsem vypila sotva půl litru a to je dost slabota. Pravdou je, že mě hlava bolí často a také pociťuju takovou tu slabost těla. Jeden čas jsem si i stála aplikaci do mobilu pro pitný režim, ale nevydrželo mi to déle než jeden večer.... Tenhle článek mě zase trochu nakopl, tak snad s tím zase zkusím něco udělat!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je opravdu málo. Já v horku ještě docela pít zvládám, problém nastává, když nejsou poblíž záchody, pak se přepnu do režimu velbloud. A v zimě už vůbec nemám venku žízeň. To bolení hlavy a slabost je klasika, ale já si často neuvědomím, že to je z nedostatku vody. Škoda, že ta aplikace nezabrala, jeví se mi to jako dobrá náhrada na místa, kam nejde tahat celé ty dva litry najednou. Jsem ráda, že článek motivoval a přeju hodně štěstí a hlavně pevnou vůli :)

      Vymazat