sobota 7. února 2015

Do Sapy pro jídlo

Hezké sobotní odpoledne :) Včera jsem byla na menším nekosmetickém nákupu a rozhodla jsem se, že vám o tom něco napíšu, protože je to rozhodně zajímavý zážitek. Bohužel je to spíš pro Pražáky, ale pokud navštívíte Prahu a nebudete už vědět, co s časem, berte to jako výletní tip.

Sapa je něco jako vietnamské sídliště. Najdete tu všechno. Obchody s jídlem, oblečením, hračkami a dokonce i zubaře (ale tam bych rozhodně nechodila). O Sapě jsem se dozvěděla od sestřenky, která tam už delší dobu chodí nakupovat. Minulý víkend mě tam vzala s sebou. Bohužel jsem nefotila, protože byla šílená zima, foukalo, sněžilo a ještě jsme táhly mega těžké tašky. Koupila jsem si jen balíček krevet, zatímco sestřenka kupovala všechno možné. Pak jsme se přepravily k ní na kolej a poprvé jsem ochutnala sushi.


Sapa je trochu z ruky a rozhodně vypadá jinak, než jsem si ji představovala. Myslela jsem, že to bude nějaká mega hala a v ní jednotlivé stánky. Místo toho jsou to bloky budov a v každé jsou různé obchody a každý má svůj vchod. Chtěla jsem fotit víc, ale byla šílená zima. Tady máte aspoň vchod. Sapa je blízko zastávky autobusu a dá se tam zajet i autem. Nebudu psát, co tam jezdí a kudy se tam dostanete, to si může každý najít na internetu. Já jela vždy tam přes Kačerov a zpátky směr Anděl. Jedna cesta mi zabrala víc jak hodinu, takže tam rozhodně nějakou dobu nepojedu.

Určitě bych narazila i na jiný obchod, ale šla jsem tam, kde jsem byla se sestřenkou. Obchůdek je malý, ale přesto za vámi nikdo nechodí a nenutí svou pomoc. Samozřejmě když nevíte, prodavač poradí (pokud umí česky) :D A teď už k tomu, co jsem si koupila.


Cenovky jsou jen na některých věcech, což je trochu nepraktické, protože si nemůže dopředu spočítat, kolik bude nákup stát. Ale je velmi pravděpodobné, že u kasy dostanete nějakou slevu (čím chudší vypadáte, tím líp, žádnou kabelku LV). Dostala jsem účtenku, ale tam je vždy napsán jen počet kusů a cena, takže ne všechno se mi povedlo odhadnout. Krevety stály 220 Kč. Seženete tam jak malé, tak velké a mají růžové, bílé a šedé. Minule i včera jsem vzala malé růžové. Rýžové nudle jsem ještě nejedla, ale neodolala jsem za 25 Kč. Kokosové mléko jsem na účtence neidentifikovala. Kromě různých velikostí plechovek měli i malé krabičky, případně krabice jako na džus.


Sojovka vyjde dráž jak ta obyč od Vitany, ale tahle je zas lepší (říká sestřenka). Litrovka mě stála 190 Kč. Rýžový ocet jsem nedokázala na účtence identifikovat. A doufám, že mám ten správný, protože už si nepamatuji tu lahev u sestřenky :D


Bambusová podložka a hůlky jsou jednorázová investice. Hůlek bych 10 párů nepotřebovala, ale menší balení neměli. Na výběr byly i zdobené, ale hladké se mi líbily nejvíc. Mimochodem hůlkami jíst neumím, takže je to sranda.


Nakonec nejdražší položka byla řasa. Žila jsem v tom, že bude stát pár korun. Jenže měli jen tyhle velké balíky (v tom je 10 menších balíčků a v každém x plátků, které jsem nepočítala). Celý balík vyšel na 450 Kč. Blbé je, že když načnete sáček, řasa do sebe natáhne vlhkost, takže ideální je ji zpracovat najednou, případně co nejlíp zabalit a doufat, že ji spotřebujete dřív než bude zvlhlá. Z tohohle mega balíku vyžiju určitě dýl jak rok, protože sushi nebudu dělat denně. A pár balíčků dám také sestřence. Sushi rýže byla za 130 a dvoukilový balík taky nějakou dobu vydrží. Pasta Wasabi je nezbytná a měli i verzi v plechovce, ale ta se mi zdála nepraktická. Sice křen nesnáším, ale s tou sojovkou mi nevadí.


A tady už výsledek. Jako náplň jsem použila jen okurku, protože nic jiného jsem doma neměla. Myslím, že výsledek není tak hrozný na to, že jsem to jedla jen jednou a přípravu viděla z dálky :D Asi to není něco, co by člověk dělal jen tak po příchodu z práce/školy, ale zas tak strašné to na přípravu není. Jediní zdlouhavá věc je doba chladnutí rýže.

Nějak stále nevím, jestli mi sushi chutná nebo ne. U sestřenky jsem vyzkoušela víc náplní a jíst se dalo všechno, ale nebylo to nic, co bych nutně musela mít. Sestřenka říkala, že si sushi zamilovala postupně, tak jsem zvědavá :D Já žila pořád v tom, že je to děsně zdravá věc, ale nelíbí se mi tam to namáčení do sojovky, která obsahuje spoustu soli. A bez sojovky by to asi bylo fakt divné :D

V dnešní době seženete tyhle asijské speciality i v normálním supermarketu, ale v Sapě je vše levnější (protože neplatí daně). Já za celý nákup platila 1150 Kč, ale dvacku mi prodavač vrátil. Takhle to vypadá jako velká pálka, ale zas je nutno vzít v úvahu, že jsou to velké balíky a nespotřebuji to najednou. Jen ovoce mi tam přišlo poměrně drahé. Se sestřenkou jsme braly passion fruit a dračí ovoce a chtěli 230 Kč. Já nakonec ovoce ani neochutnala, protože jsem byla hrozně přecpaná sushi, tak snad někdy příště...

Chtěla jsem pro vás fotit přípravu sushi, ale nakonec jsem zjistila, že to sama fakt nedávám, protože jsem byla věčně ulepená od rýže. Zítra přijde kamarádka a budem dělat i jiné varianty, tak ji poprosím o focení :)

Chodíte do Sapy a chutná vám sushi? :)

8 komentářů:

  1. Sushi miluju ♥ A Tobě se náhodou moc povedlo, domácí jsem zatím nedělala
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Určitě to zkus, když jsem to zvládla já, tak to nemůže být těžké :D

      Vymazat
  2. Super nákupy a Sapu mám také ráda, doporučuji si tam dát jejich úžasné velké polévky. :-)) pho bo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sestřenka mě na polévku zvala, ale nakonec nebyl čas a kamarádka nejí maso a tuším, že ta pho bo je vývar. Ale někdy to určitě napravím :)

      Vymazat
  3. Sushi mi moc nejede, ale do sapy chodím, mám jí blízko :)
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mít blízko, tak jsem tam pořád :D Táta sice poblíž pracuje, ale pochybuji, že by tam jezdil dobrovolně nakupovat :D

      Vymazat
  4. Já mám sushi moc ráda, ale jenom s lososem. Varianty se zeleninou mi nejedou, losos tomu dodává tu správnou chuť. A na to, že jsi sushi dělala poprvé vypadá krásně! :)

    http://kiss-beauty.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na syrovou rybu bych asi odvahu neměla, ale u sestřenky jsem měla s uzeným lososem a to bylo samotné fajn, ale po namočení do sojovky už moc slané. Dík za pochvalu :)

      Vymazat